In 5 VRAGEN maken we (nader) kennis met members van Thailand Zakelijk. De geïnterviewden krijgen altijd dezelfde 5 vragen. Kars Tuinder bijt de spits af.WAT VOOR BEDRIJF HEBT U?

“Samen met mijn Thaise partner heb ik sinds oktober 2021 een hostel en café in Talat Noi, Chinatown: het Photohostel & Photocafe. Je kunt er logeren in een 200 jaar gerenoveerd pand, maar het is ook een café en een fotogalerie waar we boeken en merchandise verkopen.

Ik werk al 25 jaar als fotograaf, dus organiseren we ook fotografie tours en workshops (www.bangkokphototour.com) in Bangkok, en eerdaags ook op meer plekken in Thailand. Ook halen we (later) beroemde fotografen naar Thailand voor masterclasses. En ik heb mijn eerste foto-opdrachten in Thailand ook al voltooid.

Voorheen werkten mijn partner en ik vanuit Europa, maar we vonden het tijd voor een nieuwe uitdaging. Omdat Thailand naast Nederland mijn lievelingsland is, was de keuze snel gemaakt.”

WAT IS HET GROTE PLUSPUNT VAN WERKEN IN THAILAND?

“Er is meer uitdaging om hier te werken. Verder zijn de mensen erg vriendelijk en de temperatuur is geweldig, met minder seizoenen dan in Nederland. Voor de rest denk ik dat de toeristische economie kan groeien na Covid, en dan is het handig als je er alvast bent.”

WAT IS ER MOEILIJK AAN WERKEN IN THAILAND?

“Visa en papierwerk. Al heb ik denk ik niet te klagen. Ik ging makkelijk door het visaproces en immigratie deed geen enkele keer moeilijk. Je hebt minder zekerheden dan in Nederland, daar moet je rekening mee houden.”

WAT IS ER NIEUW BINNEN UW BEDRIJF DAT U MET ONS WILT DELEN?

“Nieuw zijn de fotografie tours en workshops. Verder bouwen we binnenkort een nieuwe rooftop kamer met jacuzzi. En we hopen snel ook het restaurant te openen, we zijn nu vooral een café. Dat loopt gelukkig al wel goed, omdat we in een druk wandelstraatje zijn gevestigd.”

WAT IS DE ALLERBELANGRIJKSTE TIP DIE U NIEUWE ONDERNEMERS IN THAILAND WILT GEVEN?

“Martien Vlemmix gaf me meteen een goed advies: richt je niet alleen op buitenlanders of Nederlanders. Dat heb ik goed onthouden en zie nu: 75%-80% van onze klanten is Thai, zo'n 10-15% zijn expats, vooral Japanners, en de rest zijn toeristen uit bijvoorbeeld Europa.

We wisten natuurlijk toen nog niet dat Covid ons te wachten stond, dus het was erg handig om in die tijd vooral op locals gericht te zijn. Uiteraard hopen we wel dat we binnenkort meer toeristen krijgen.

Verder worden we ook door best veel bekende Thai bezocht, en dat is perfecte gratis marketing. Ik ken die beroemdheden vaak niet, maar het personeel praat me altijd snel bij. Dus de belangrijkste tip: richt je op locals als dat past bij je bedrijf.”

Ga naar de website van Photohostel voor meer foto's en informatie


Ook member worden van Stichting Thailand Zakelijk? Je kunt je hier aanmelden...

NIEUWSBRIEF

Thailand Zakelijk is een Nederlandse stichting van Nederlandse ondernemers die in Thailand actief onderdeel zijn van het zakenleven. Zo'n 70 Nederlandse MKB-bedrijven hebben zich verenigd om elkaar te helpen, hun ervaringen en contacten uit te wisselen en te delen. Meld je aan en blijf op de hoogte...

LATEST TWEETS
CONTACT
VOLG ONS